top of page

Sıkça Sorulan Sorular

Herkese merhabalar,

Bu sayfada...

- benim hakkımda

- muayenehanemiz hakkında

- çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları hakkında

...sıkça sorulan sorulara yanıtlar bulabilirsiniz.

Daha fazla sorunuz varsa, iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

  • Hangi Yaş Aralığındaki Bireylerle Görüşüyorum?
    Çocuk ve Genç Psikiyatrisi olarak 0-21 yaş aralığındaki tüm bireyler ile ilgili ruhsal durumlarla ilgilenmekteyim.
  • Hangi Konularla İlgileniyorum?
    Bebek, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk ve Ergen Psikolojik Danışmanlığı Sağlıklı Çocuk Gelişimi Danışmanlığı Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Otizm Spektrum Bozukluğu Konuşma Gecikmesi Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi, Diskalkuli, Disgrafi) Karşıt Olma Karşıt Gelme Bozukluğu Öfke Kontrol Bozukluğu ve Şiddet Sınav Kaygısı Okul ve Akran Sorunları Uyku Sorunları ve Uyurgezerlik Kaka Kaçırma ve Islatma Sorunları Kardeş Kıskançlığı Özgüven Eksikliği Yas Sorunları Anne Baba Ayrılığı Korku ve Kaygı Bozukluğu Depresyon Obsesif Kompulsif Bozukluk Panik Atak Konversiyon Bozukluğu Tik Bozukluğu Kekemelik ve Konuşma Sorunları Ergenlik Sorunları Yeme Bozuklukları ve daha fazlası... Bebek, çocuk ve genç ruh sağlığı ile ilgili her konuyla ilgileniyorum.
  • Uzm. Dr. Büşra Bağcı Kimdir?
    1989 yılında İzmir'de doğdum. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi İzmir de tamamladım. 2007 yılında tıp fakültesi okumak üzere Isparta ile yolum kesişti. 6 yıllık tıp eğitimim sonunda 2013 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesinden doktor unvanı ile mezun oldum. Aynı yıl uzmanlık eğitimi için Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı bölümünü kazandım. Uzmanlık eğitimi sırasında Bilişsel Davranışçı terapi, Oyun terapisi ve Emdr eğitimleri ile bilgi birikimimi zenginleştirmeye çalıştım. Mecburi hizmetimi Isparta Şehir hastanesinde tamamladım. Bu süreçte eğitimin her yaşta her dönemde olması gerektiği inancıyla terapi eğitimlerine devam ettim. 2022 Temmuz ayı itibariyle hastalarıma daha iyi bir hizmet verebilmek için devlet hastanesinden ayrılıp Isparta merkezde bulunan kendi muayenehanemde hizmet vermeye başladım.
  • Seansa Gelirken Yapmamız Gereken Bir Hazırlık Var mı?
    Danışılacak çocuk ile ilgili daha önceden sağlık kurum ve kuruluşlarına yapılan Psikolojik, Psikiyatrik ve/veya Nörolojik başvurularınız var ise bu başvurulara ait elinizde mevcut bulunan tıbbi bilgi ve belgeleri ve kullandığı ilaçları yanınızda getirmeniz faydalı olacaktır.
  • Çocuk ile Ayrı Görüşüyor Musunuz?
    Tam olarak net bir yaş sınırı olmamakla birlikte genelde 3-4 yaşın üzeri, iletişim becerisi belli düzeydeki çocuklarla ilk seans sonrası ayrı görüşme yapılmaktadır. 0-3 yaş arası çocuklar genellikle ebeveynleriyle birlikte değerlendirilmektedir. Çocuğun bilişsel gelişimi ile kaygı seviyesi göz önüne alınarak tek başına ya da ebeveyn ile birlikte seansa devam durumuna karar verilmektedir.
  • Randevu Aldık Ama Bir Nedenle Gelemeyeceğiz, Bu Durumda Ne Yapmalıyız?
    En kısa sürede telefonla arayarak ya da kendiniz gelerek randevunuzu iptal etmek veya ileri bir tarihe ertelemek istediğinizi belirtmeniz durumunda işleminiz gerçekleştirilecektir. İleri bir tarihe erteleme istemeniz durumunda talep edilen tarihin/saatin uygunluğunun önem teşkil edeceğini unutmayalım.
  • Randevumuza Tam Saatinde mi Gelmeliyiz?
    Özellikle ilk randevunuza seans saatinden yaklaşık 15 dakika kadar önce gelmenizi öneriyoruz. Çünkü ilk görüşme öncesinde sizin ve çocuğunuzun doldurması gereken sitemizdeki bazı formlar olacaktır.
  • Çocuğum Görüşmede iken Ben Ne Yapacağım?
    Seansımızın yaklaşık süresi 50 dakikadır. Bu süre zarfında sizler de isterseniz kliniğimizdeki Misafir Bekleme Odasında dergi ve gazetelere göz atabilir ya da kitaplığımızdaki eserlerden dilediğinizi okuyabilirsiniz.
  • Kliniğinizi Nasıl Bulacağız?
    Sitemizde İletişim bölümünden açık adres ve konumumuza ulaşabilirsiniz. Muayenehanemiz; Isparta/Merkez, Modernevler Mahallesi, Barida Otel karşısı, Alparslan Günay İş Merkezi 1. kattadır.
  • Beklerken Çocuğumun Vakit Geçirebileceği Bir Olanak Var mı?
    Evet. İçinde birçok oyuncak da bulunan bir Çocuk Oyun Odamız bulunmaktadır.
  • Randevu Almak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?
    Kendiniz gelerek, telefonla arayarak, Whatsapp üzerinden mesaj atarak veya Instagram'da DM (Özel Mesaj) bölümünden bize mesaj göndererek, eposta yoluyla ya da en kolay şekliyle sitemizden online randevu yoluyla uygun tarih ve saate randevu talep edebilirsiniz. KOLAY RANDEVU AL
  • Kliniğiniz Hangi Günler Açık?
    Muayenehanemiz Pazar günleri hariç haftanın 6 günü açıktır. Müsait durumdaki randevu saatlerine KOLAY RANDEVU AL sayfasından ulaşabilirsiniz.
  • Seansların Sıklığı Nedir?
    Normal şartlarda ayda 1 kontrol seansı yapılmaktadır ancak bazı durumlarda gerekli görülmesi halinde çocuk ve aile de bilgilendirilerek aylık seans sayısı arttırılabilmektedir.
  • Seansların Süresi Ne Kadardır?
    Olağan dışı bir durum olmadığı sürece seanslar yaklaşık 50 dakika sürmektedir.
  • Çocuğumuzla Birlikte Her Seansa Hem Anne Hem de Baba da Gelmeli mi?
    18 yaş altı çocuklarda, çocuğun durumu ve varsa şikayetleri hakkında bilgisi olan en az bir ebeveyni ile birlikte gelmesini önermekteyiz. Anne veya babanın olmadığı veya seansa gelemeyeceği durumlarda çocuk hakkında bilgi sahibi olan, bakımını üstlenen (nine, dede, teyze, hala vb.) kişinin gelmesi gerekmektedir.
  • Çocuk ile Görüşmeler Kaç Seans Sürmektedir?
    Seans sayısı çocuğun durumuna/hastalığına, uyumuna bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle net bir seans sayısı vermek mümkün değildir.
  • Randevu Almak Zorunda Mıyız? Randevusuz Gelsek Ne Olur?
    Muayenehanemiz normalde randevu usulü ile çalışmakta olduğundan geldiğiniz zaman aralığında ya da sonrasında başka seanslar için oluşturulmuş randevular olma olasılığı mevcuttur. Bu nedenle geldiğinizde seans için uzun süre beklemek zorunda kalabilir ya da tüm saat dilimleri dolu olduğu için seans gerçekleştirilmeden gitmek zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle mağduriyet yaşamamanız açısından randevu almanızı kesinlikle öneririz.
  • Çocuk ve Genç Psikiyatristi Kime Denir?
    6 yıllık Tıp Fakültesi eğitimini tamamlayarak doktor olmuş ve sonrasında TUS'ta (Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı) Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünü kazanıp en az 4 yıllık uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlayarak ilgili branşta Uzman Doktor olan kişilere denilmektedir.
  • Çocuk ve Genç Psikiyatristi Hastalığın Tedavisinde Hemen İlaç mı Yazar?
    Genel kanının aksine cevap: "Hayır". Bilişsel Davranışçı Terapi, Oyun Terapisi, EMDR, Alışkanlığı Tersine Çevirme Terapisi, Aile Terapisi vb. birçok terapi modelimiz mevcut olmakla birlikte çocuğun mevcut sıkıntılarına, sıkıntılarının derecesine, çocuğun ve çevresinin sorunlar ile baş edebilme kabiliyeti gibi diğer değişkenler birlikte değerlendirilerek ilaçlı tedavi seçeneği gözden geçirilir.
  • Görüşmelerde Elde Edilen Bilgiler Birileriyle Paylaşılır mı?
    Yapılan tüm görüşmeler ve elde edilen veriler sizlerin (18 yaşından büyükler için kişinin kendisinin, 18 yaşından küçükler için velilerinin) izni/onamı olmadan hiçbir şahıs ve/veya kurum ile paylaşılmamakta olup gizlilik ilkesi ile korunmaktadır.
  • Çocuğumu İlk Görüşmeye Getirirken Ona Ne Söylemeliyim?
    Aileler genellikle bir psikiyatriste gidileceğini çocuklarına söylerken çocuğun buna tepki verip reddedeceğini düşünerek rahatsız hisseder ve kaygılanırlar. Fakat çocukların belirsiz ve net olmayan durumlarda savunmaya geçtiğini unutmamak gerekir. Çocuğunuza karşı açık olarak onu görüşme ile ilgili bilgilendirmeniz hem çocuğunuzun endişelerini gidermeyi sağlayacak hem de görüşme/tedaviye uyumunu arttıracaktır.
  • Ne Zaman Çocuğumla ilgili Destek için Sizden Yardım Almalıyım?
    Bunun kesin ve mutlak bir zamanı olmamakla birlikte çocuğunuzun yaşıtlarından farklı davranış ve hareketleri olması, okul başarısında düşme, içe kapanıklık, aşırı hareketlilik, öfke/sinir patlamaları, alt ıslatma vb. durumlarda ayrıca boşanma süreci ile ilgili danışmanlık için de başvurup yardım alabilirsiniz. Çocuğunuzdaki farklılıkları fark ettiğiniz zaman en kısa sürede başvurmanız tanı ve tedavi açısından daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlamakta faydalı olacaktır. Çocuğunuzda herhangi bir farklılık olmasa dahi genel değerlendirme için bize her zaman başvurabilirsiniz.
  • Çocuk Psikiyatristi, Pedagog, Psikolog... Bu Meslekler Nedir, Farkları Nelerdir?
    Çocuk ve Genç Psikiyatristi (Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı); çocuk ve ergenlerde ruhsal hastalık ve duygusal sorunları teşhis ve tedavi eder. Çocuk veya ergenlerin fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlık kazanıp sürdürmelerine yardımcı olur. Ebeveynlere danışmanlık yapar. 6 yıllık Tıp Fakültesi lisans eğitimini tamamlayarak doktor olmuş ve sonrasında TUS‘ta (Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı) Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünü kazanıp en az 4 yıllık uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlayarak ilgili branşta Uzman Doktor olan kişilere denilmektedir. Hastalık tedavisinde terapiler haricinde ilaç yazabilme yetkisine de sahiptirler. Pedagog; Eğitim Fakültesi bünyesinde bulunan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim dalında 4 yıllık ihtisas yaparak bu unvanı kazanan kişilerdir. Çocuk ve ergenin psikolojisini, psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimini takip eden, gerektiğinde ebeveynlere psikolojik ve pedagojik danışmanlık yapan, çocuk ve ergenler ile çalışan psikolojik danışmanlardır. Pedagoglar, toplum tarafından kabul gören normlar doğrultusunda çocuklardaki bedensel, zihinsel, duygusal ve psikososyal gelişimlerini inceler, buralarda meydana gelen sapmaların düzeltilmesinde rol alırlar. Psikolog; kelime anlamı itibariyle ruh bilimci demektir. Psikologlar, bir grup ya da bireyin davranışlarını ya da hareket etme biçimlerini inceler; öğrendiği bilgi ve beceriler ile nedenleri açıklayıp çözüm üretmeye çalışır. Psikolog olmak için üniversitelerin Psikoloji bölümünden mezun olmak gerekir. Psikolojinin herhangi bir anabilim dalında yüksek lisans yapan psikologlar ise uzman psikolog olmaya hak kazanır.
  • Çocuklara Hangi Testler, Terapiler Uygulanıyor?
    Ayrıntılı Psikiyatrik ve Psikolojik Değerlendirme sonrasında gerekli görülmesi halinde zeka testleri, dikkat testleri gibi testler uygulanmakta ve değerlendirme sonrasında gerekli ve uygun olan terapi ve tedavi programı uygulanmaktadır.
bottom of page